Története

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány Magyarország első hitelgarancia intézményeként jött létre 1991-ben a PHARE program keretében. Az alapításban részt vállalt a Földművelésügyi Minisztérium jogelődje, valamint öt pénzintézet:

  • Agrobank Rt.
  • Budapest Bank Rt.
  • Magyar Hitelbank Rt.
  • Mezőbank Rt.
  • Országos Kereskedelmi és Hitelbank Rt.

1993–tól egészen napjainkig bankok, takarékszövetkezetek és egyéb pénzügyi intézmények jelentős része csatlakozott az Alapítványhoz. 2006-tól pénzügyi lízing és faktoring tevékenységet végző pénzügyi vállalkozások számára is lehetőség van az Alapítvánnyal való együttműködésre.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány pénzügyi vállalkozásként működik 2008. január 1. óta. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2011-től engedélyezte „hitelintézetekkel egyenértékű pénzügyi vállalkozás"-ként való működésünket.

Szervezetünk működésének első szakaszában jellemzőbb volt az agrártermeléshez kapcsolódó hitelekhez nyújtott kezességek aránya, a központi támogatáshoz kapcsolódó konstrukciók miatt. Az Európai Uniós csatlakozást követően, az Unió vidékfejlesztési fókuszú intézkedéseinek köszönhetően a portfóliónkban egyre nagyobb arányban jelentek meg a vidékfejlesztési ügyek is.

1998 óta a magyar állam teljes körű viszontgaranciát nyújt az Alapítvány által beváltott kezességek után. A viszontgarancia mértéke 2011. július 30-ig 70%-os volt, majd ezután 85%-ra emelkedett.