Nemzetközi kapcsolatok

AECM

Az Alapítvány a brüsszeli központú Európai Garanciaszervezetek Szövetségének (AECM - Association Européenne du Cautionnement Mutuel) 1996 óta a Magyar Hitelgarancia Egyesülésen keresztül társult, 2006 óta pedig önálló teljes jogú tagja. Az AECM az Európai Unió jelölt és tagállamai hitelgarancia szervezeteit képviselő non-profit egyesület, amely a belga társasági törvénnyel összhangban 1992 óta végzi tevékenységét. Demokratikus alapú, politikai és pénzügyi érdekcsoportoktól függetlenül működő szervezet. Az Európai Unión belül 21 országban és Törökországban működő 34 garanciaszervezetet képvisel.

Az AECM Alapító Okiratában meghatározott fő célkitűzéseit a következők:

  • a tagszervezetek érdekképviseletének ellátása,
  • a garanciaszervezetek szerepének erősítése a kkv-k hitelezésében és fejlődésében,
  • a garanciaszervezetek működésének feltételeit meghatározó jogi keretek harmonizálása,
  • a garanciaszervezetek működési szakmai feltételeinek támogatása,
  • a tagok közti információ-áramlás, tapasztalatcsere biztosítása,
  • az európai szintű gazdaságpolitikai irányelvek kialakításában való javaslattétel közreműködő szervezetek számára, ide értve az Európai Uniót is.

Az Alapítvány számára kiemelten fontos a szervezettel való hosszútávú együttműködés, hiszen ezáltal lehetősége van az európai garanciaszervezetekkel közvetlen kapcsolattartásra, a közös tapasztalatok, a legjobb gyakorlatok megosztására. Mindezek mellett támogatást kap új termékek kifejlesztésében, valamint az EU gazdaságpolitikájának megismerésében, elemzésében és alkalmazásában. Az Alapítvány aktív résztvevője a szervezet programjainak, bemutatva és képviselve a magyarországi, elsősorban a mezőgazdaság és vidékfejlesztés területén működő kis- és középvállalkozásokat.

A szervezet honlapja: www.aecm.eu