Az AVHGA a mezőgazdasági gazdálkodók mellett áll

Az elmúlt években jelentősen bővült a mezőgazdasági hitelállomány, amelyben nagy szerepet játszott az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) tevékenysége, stabilan kiszolgálva a kezesség iránti megnövekedett igényt. Mindez a folyamatos fejlesztéseknek és a partner pénzügyi intézményekkel kialakított jó kapcsolatnak köszönhető. Az agrárfinanszírozás kihívásairól Herczegh András ügyvezető igazgató beszélt.

Az elmúlt években a hitelintézeti szektor szereplői nagy nyitottságot mutattak a mezőgazdaság finanszírozása iránt, amit a kiszámítható biztosítékot jelentő támogatások, az általános hitelezési klíma enyhülése és az ágazat kiemelkedően jó kockázati megítélése együttesen eredményeztett. Míg az ágazat részesedése a GDP-ből 5,7%, a beruházásokból 9,2%, addig a vállalati hitelezésből 16%, ami jól mutatja a gazdálkodók folyamatos külső forrásra utaltságát. Az alapítvány, mint a mezőgazdaság speciális kockázatait kezelő hitelgarancia szervezet, a bankok és takarékszövetkezetek hitelezési törekvéseit segíti.  2010-óta az AVHGA kezességvállalása jelentős mértékben növekedett, 2017. év végére az összes fennálló ügylet száma meghaladta a 16500-at, fennálló kezességgel biztosított hitelállománya pedig elérte a 238,8 milliárd forintot.

Ez a bővülés több, minden mezőgazdasági vállalkozás számára hozzáférhető, kedvező finanszírozási konstrukciónak is köszönhető, amelyek célja, hogy fejlődési lehetőséget biztosítsanak a gazdálkodóknak. A kisebb méretű szereplők (egyéni gazdaságok, mikro társas vállalkozások) között a legnépszerűbb konstrukció a folyószámlahitelt nyújtó Agrár Széchenyi Kártya, ami mögött mindig az AVHGA kezessége áll. A Földművelésügyi Minisztérium által kezdeményezett program fennállása óta több mint 90 milliárd forintnyi hitel kihelyezését segítette, ami közel 10 ezer ügyletet jelent – emelte ki Herczegh András, az alapítvány ügyvezető igazgatója.

A beruházási kedv évek óta nem volt olyan magas szinten, mint az elmúlt évben, ami főként a Vidékfejlesztési Programnak köszönhető. Egyértelműen szükség van a beruházások és az innováció ösztönzésére, illetve az új digitális technológiák alkalmazására, annak érdekében, hogy a gazdálkodók javíthassák versenyképességüket – mondta az ügyvezető igazgató. – Az alapítvány szinte az összes, az agrárium hitelezésében érdekelt bankkal, valamint a takarékszövetkezetekkel is kialakított a Vidékfejlesztési Program projektjeinek finanszírozását segítő termékeket.  Az alapítvány állami viszontgaranciával kedvezményes díjon nyújt kezességet, de lehetőség van COSME viszontgarancia igénybe vételére is, melynek révén akár 90%-os kezesség is nyújtható. Az elsődleges mezőgazdasági, élelmiszeripari és egyéb agrobiznisz célú ügyletek esetén, legalább hároméves beruházási hitel igénybe vételekor az AVHGA automatikusan elengedi az első két számlázási időszakra eső kezességi díjat.

A jövőre nézve Herczegh András úgy véli, hogy a 2020 utáni uniós költségvetésben a közös agrárpolitika forrásai számottevően csökkenhetnek, a támogatási rendszer feltételeinek véglegesítése még évekig is eltarthat, ami jelentős bizonytalanságot okozhat a finanszírozásban. Ez érintheti a vállalkozások likviditási helyzetét is, hiszen a támogatások, mint stabil jövedelemforrások a finanszírozó bankok számára nagy biztonságot jelentenek. Az AVHGA feladata, hogy az esetlegesen bekövetkező kedvezőtlenebb időszakban is mérsékelje a bankok kockázatát és kezességével a gazdálkodók mellett álljon.

A cikk a Világgazdaság újságban 03.19- én jelent meg.

2018. április 13.