2011. szeptember 1-től igényelhető az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel a KAVOSZ, a VOSZ valamint a Területi Kereskedelmi és Iparkamarák irodáiban (regisztráló irodák).

 
Az Agrár Széchenyi Kártya a mezőgazdasági és halászati vállalkozások és természetes személyek (őstermelők, családi gazdálkodók) számára nyújtott, kedvezményes feltételrendszerű, szabad felhasználású 1, 2 vagy 3 éves lejáratú folyószámlahitel.
Előnyei:
-    kedvező feltételek,
-    akár ingatlanfedezet nélkül,
-    gyors és egyszerűsített a hitelbírálat,
-    a Magyar Állam 4% kamattámogatást és 0,75% kezességi díjtámogatást biztosít,
-    további támogatást tartalmaz az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által nyújtott kedvezményes kezességi díj,
-    használható átutalás révén, illetve a MasterCard üzleti bankkártyával készpénzfelvételre, bankkártyás vásárlásra.
 
Kik vehetik igénybe?
 
Az Agrár Széchenyi Kártyát minden olyan mezőgazdasági termék előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, valamint erdő-, vad- és halgazdálkodással kapcsolatos tevékenységet végző egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, családi gazdálkodó, erdőbirtokossági társulat, gazdasági társaság, egyéni cég, ill. szövetkezet igényelheti, amely legalább egy éve (25 millió Ft feletti hitelkeret igénylése esetén két éve) működik. A fiatal mezőgazdasági termelők esetében nem szükséges a gazdasági múlt. Igénylési feltétel továbbá, hogy a vállalkozás rendelkezzen az MÁK-tól kapott ügyfél-azonosító számmal, ne legyen lejárt köztartozása, ill. hiteltartozása. A további részletes feltételeket az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció Üzletszabályzata tartalmazza.
 
Mekkora összegű hitelt lehet igényelni?
 
Az Agrár Széchenyi Kártya hitelkerete legalább 500 000 Ft, vagy százezer forintonként növekvő, legfeljebb 100 millió Ft összeg lehet.
 
A hitel biztosítéka
 
A hitel biztosítéka 25 millió Ft hitelösszegig az előírt magánszemély készfizető kezességvállalása, 25-50 millió Ft között a hitelnyújtó által elfogadott fedezet, 50 millió Ft felett a hitelnyújtó és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) által elfogadott egyéb fedezet (ingatlan vagy ingóság) bevonása is szükséges.
 
 

A hitel futamideje

A hitel futamideje egy, kettő vagy három év lehet.
 
 
Kamat és költségek
 
A hitelkeret megnyitásakor a hitelkeret nagyságától függő „bírálati díj" (korábbi néven „kártyadíj") és a kezességi díj állami támogatáson felüli részének megfizetése esedékes. A „bírálati díj" minden induló költséget tartalmaz, egyéb (pl keretnyitási, stb.) díjak nincsenek.
A hitel futamideje alatt az igénybe vett (kihasznált) kölcsön összege után ügyleti kamatot ill. kezelési költséget kell fizetni.
A hitel visszafizetése a futamidő végén, lejáratkor, egy összegben esedékes.
 
Hol lehet igényelni?
 
Az Agrár Széchenyi Kártya igényléshez szükséges dokumentumokat a Regisztráló Szervezetek, azaz a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Területi Kereskedelmi és Iparkamarák, illetve a KAVOSZ Zrt. irodáiban lehet benyújtani. Az Agrár Széchenyi Kártyát forgalmazó hitelintézetek köre folyamatosan bővül, a naprakész információk a KAVOSZ Zrt honlapján megtalálhatóak!